Smørhullet post-corona

I dag ophæves næsten samtlige af regeringens corona-restriktioner, knap to år efter første lockdown blev indført 11. marts 2020. Ude i den store verden er pandemien ikke forbi, men her i smørhullet glider vi nu ind i en periode, som forhåbentlig kan kaldes ’post-corona’. 

Så nu begynder en besigtigelse af konsekvenserne, selv om der en rum tid endnu vil komme, nå ja, senfølger. Negative som positive.

På minussiden kan selvfølgelig opregnes alle de mange oplæsninger og foredrag mv., som blev aflyst. De lukkede boghandlere, biblioteker og bogmesser. De mangelfulde hjælpepakker, hvor mange af os faldt gennem maskerne i sikkerhedsnettet: Hvordan søger man lønkompensation for et job, som ikke har arbejdsgiver eller lønudbetalinger? Hvordan dokumenterer man at telefonen ikke ringer?

Apropos kompensationsordningerne afslørede corona en begrædelig (men ikke overraskende) uvidenhed om de faktiske forhold for skabende kunstnere, både blandt politikere og embedsmænd. De blev heldigvis en smule klogere undervejs, og hjælpepakkerne bliv strikket bedre sammen ifht. de første udspil, der var helt på månen. Særligt vigtigt indførtes kategorien ’kombinatører’ for personer med kludetæppe-økonomi. Det kommer vi og mange andre aktører til at forsøge at følge op på.

Der kan siges meget mere om konsekvenserne af corona, både for forfatterstanden og for os som forening, men det vil føre for vidt her og nu. 

Foreløbig blot dette: Tillykke med at det (tilsyneladende) er forbi. Måske kommer der endda igen en dag, hvor ’corona’ primært er navnet på en halvpjasket mexicansk øl.

Peter Adolphsen

Forperson