Prins Henrik Prisen

»En nation med respekt for sig selv bør have en prestigiøs og solid pris, der hylder poesien. Det har Danmark så fået nu.«

Prins Henrik Prisen er et hæderslegat på 300.000 kr., der gives til en aktuel og etableret dansk digter, der har ydet et væsentligt bidrag til dansk lyrik. Lyrikprisen tildeles årligt en dansk digter i forbindelse med Prins Henriks fødselsdag.

Modtager af prisen 2023: Caspar Eric
Modtager af prisen 2022: Klaus Høeck

*

Pressemeddelelse, 5. april 2022, da prisen blev offentliggjort

Prins Henrik Prisen: Ny lyrikpris bliver Danmarks største litteraturpris

De to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, har den store glæde at annoncere en ny litteraturpris, som gives til en dansk digter som en anerkendelse for dennes kunstneriske virke. Prismodtageren modtager 300.000 kr., som sponsoreres af AVK Holding, og en statuette af en skulptur af Prins Henrik. Prisen vil blive overrakt af Hendes Majestæt Dronningen ved en reception i forbindelse med Prinsens fødselsdag den 11. juni 2022.

Prisen gives som en hædersbevisning til en aktuel og etableret digter, der med sit virke har ydet et væsentligt bidrag til dansk lyrik. Formålet med prisen er at sætte fokus på specifikt denne digters virke og på lyrikkens betydning for dansk litteratur.

Prisen sponsoreres af AVK Holding og bronzestatuetten af Prins Henriks skulptur Fabeldyr doneres af Kongehuset. Prisen uddeles i samarbejde med Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening.

En hyldest til poesien

Det er ikke tilfældigt at det er digterne, der hyldes: Prins Henrik var selv lyriker, udgav flere digtsamlinger og nærede stor kærlighed til digtekunsten. Det er derfor i Prinsens ånd at give hædersbevisningen til en digter, der har ydet et bemærkelsesværdigt bidrag til dansk lyrik. Med et beløb af denne størrelse bliver Prins Henrik Prisen Danmarks største litteraturpris. Dronningen har givet tilladelse til at prisen opkaldes efter Prins Henrik og at statuetten er formgivet som en af Prinsens skulpturer.

Peter Adolphsen, forperson for Danske Skønlitterære Forfattere, er begejstret for den nye pris:

»Det er fantastisk, at Kongehuset og AVK Holding har stillet sig så helhjertet bag denne flotte pris. Digtekunsten er en grundsten i dansk åndshistorie og kultur. En nation med respekt for sig selv bør have en prestigiøs og solid pris, der hylder poesien. Det har Danmark så fået nu.«

 Morten Visby, formand i Dansk Forfatterforening, udtrykker også stor glæde:

»Lyrikken er helt essentiel som vores sproglige og litterære grundforskning. Man kalder lyrikken smal, men den er en central stemme i dansk litteratur og dansk sprog. Uden den klinger alt andet hult. Uden den bliver alt snævert. Derfor er det en stor glæde for Dansk Forfatterforening, at lyrikken nu får sin egen pris af allerfineste slags.«

Juryen 2024

Prismodtageren udvælges af en uafhængig jury nedsat af de to forfatterforeninger. I juryen sidder forfatter Martin Glaz Serup, forfatter Marianne Larsen og lektor Louise Mønster.

Yderligere oplysninger:

Claus Ankersen, forperson@forfattere.org, tlf. 61 28 43 16

Morten Visby, formand@danskforfatterforening.dk, tlf. 50 12 87 24

Note: Vi ved godt, at Akademiets store pris også er på 300.000 kr., men to priser kan vel godt begge være de største. OG der findes også H.C. Andersen Award, som er på 500.000, men den gives kun til udenlandske forfattere, så ‘Danmarks største’ – på modtagerside.