Fysiske bøger til levende børn

Regeringen afsætter en pulje på 25 mio. til bogindkøb efter forhandlinger med DSF, DFF og Danske Forlag

Efter forhandlinger med diverse politikere, herunder direkte med Kulturminister Joy Mogensen, er det lykkedes de to forfatterforeninger og forlæggerforeningen af få afsat en pulje på 25. mio. kr. til indkøb af bøger i vuggestuer, børnehaver og SFO’er.

Den 19. maj havde samtlige otte medlemmer af de to litterære udvalg under Statens Kunstfond skrevet en kronik i Dagbladet Information, hvori de plæderer for at indkøb af fysiske bøger ikke er nok: Pædagoger og lærere skal også have tid til at læse højt for børnene. Og i det hele taget: Litteratur skal have en anden og selvstændig plads i undervisningen og ikke instrumentaliseres som middel til indlæring af andre færdigheder som fx. grammatik eller historie. Teksternes læses alt for sjældent for deres egen skyld og nærmest aldrig på elevernes egne præmisser. Lystlæsning er en truet fornøjelse i de danske institutioner. Læs hele den fine kronik her.

Her i DSF kunne vi ikke være mere enige. Tal viser i øvrigt at man i cirka halvdelen af de danske daginstitutioner aldrig læser bøger højt for børnene. Det er jo skændigt og katastrofalt, men nok primært en konsekvens, af at der er ikke er tid i hverdagen.

Man kunne også have en mistanke om, at litteratur ikke er pladret ud over hele skemaet på pædagog- og læreruddannelserne.

Kampen er selvfølgelig ikke slut med de 25 mio.