Ukrainegade

Denne forenings adresse er efter flytningen for snart to år siden Stavangergade 6 – ofte med tilføjelsen ’indgang fra Kristianiagade’. Samme gade, som ved en demonstration foran den russiske ambassade i går søndag lidt længere nede ad fortovet blev foreslået omdøbt til Ukrainegade. Som en byplanmæssig fuckfinger til Ruslands diktator Vladimir Putin, der har kommanderet sit militær til at invadere Ukraine. Så nu er der igen krig i Europa. 

Parentes: Man kan sige, at der hele tiden har været krig i Europa: Langs de pigtrådsforstærkede grænser. Krigen mod og mellem de fattige. I Donbas-regionen. Det er ikke forkert – for snart tyve år siden skrev jeg en lille mediekommentar, som efter min mening stadig er gældende, hvis bare man udskifter et par egennavne. Men storskala-krig, så. Det er længe siden her på kontinentet. 

I skrivende stund har krigen varet i mindre end en uge, og jeg er bange for hvordan tragedien udvikler sig: Vælger Putin at bruge atomvåben? Trækker krigen ud i årevis til hele landet ligger i ruiner? Bliver nabolandene hvirvlet ind i malstrømmen? Jeg frygter at millioner af ukrainere snart – som de danske politikere ønsker at gøre – kan udskifte Oslos gamle navn og parafrasere en af litteraturhistoriens mest berømte åbningssætninger, Knut Hamsuns Sult:

»Det var i den tid vi gik og sultede i Ukraine, dette forunderlige land, som ingen forlader uden at have fået mærker af det …«

– Peter Adolphsen, forperson