
Danske Skønlitterære Forfattere støtter naturligvis en grundigere undersøgelse af forholdene i forlagsbranchen, og bakker op om initiativer, som kan medvirke til at ændre giftige og krænkende arbejdskulturer.
L&R sagen viser, at også i litteraturens verden er der grund til at være uhyre opmærksom på muligt magtmisbrug og uønsket seksuel opmærksomhed, ikke bare i det ofte asymmetriske magtforhold mellem forlægger, redaktør og forfatter, men i hele det litterære økosystem.
Det er en kompliceret sag, som omhandler flere forskellige grupper. Som interesseorganisation for forfatterne er DSF optaget af:
– at alle vores medlemmer bliver behandlet ordentligt af forlag
– at der kommer mere fokus på den sårbare situation forfattere befinder sig i, som kontraktarbejdere, og at alle former for grænseoverskridende adfærd, pres og uønsket seksuel opmærksomhed i relationen mellem forlag og forfatter er helt uacceptabel. Vi må insistere på, at forfattere behandles med respekt og tilbydes ordentlige arbejdsvilkår i en tryg ramme, som befordrer det væsentlige, nemlig forfatterens trivsel og litterære arbejde.
Danske Skønlitterære Forfattere er på den anden side også opmærksomme på, at der i sagen fra L&R er andre ofre end forfatterne. Og vi forventer, at forlagene behandler deres medarbejdere ordentligt og heller ikke udsætter dem for den slags grænseoverskridende behandling, som mange af eksemplerne i sagen illustrerer.
Derfor støtter vi naturligvis undersøgelser og tiltag, der kan bringe orden i forholdene, ligesom vi gør opmærksom på, at vi for tiden ser nærmere på, om det i 2022 udfærdigede adfærdskodeks – som ikke bare gælder forlagsmedarbejderes omgang med forfattere, men naturligvis også gælder foreningens medlemmer i deres omgang med forlagsmedarbejdere – har behov for justering og opdatering. Vi modtager meget gerne inputs, ønsker og idéer fra vores medlemmer til, hvordan vi som forening kan styrkes i arbejdet.
Bestyrelsen