Hædersprisen

Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris

Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris er stiftet i 2018. Den tildeles årligt en forfatter med et vægtigt forfatterskab bag sig, som fortjener større opmærksomhed.

Prisen er på 100.000 kr. og uddeles af en jury på tre forfattere, som årligt udpeges af DSF’s bestyrelse.

Professionelle forfattere i Danmark kan nominere kandidater til prisen. Det er dog altid juryen, der suverænt træffer afgørelsen om den årlige tildeling af prisen.

Prismodtagere:
2020: Anders Abildgaard
2019: Maja Lee Langvad
2018: Mikael Josephsen

Hædersprisen 2021 uddeles lørdag den 14. august i forbindelse med foreningens sommerfest.

*

Danske Skønlitterære Forfattere har netop uddelt den store litterære pris Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris. Prisen tildeles en skønlitterær forfatter, hvis forfatterskab fortjener hæder og større opmærksomhed.

Hædersprisen, der er på 100.000 kr, blev mandag d. 14/9 overrakt til Anders Abildgaard i DSF’s lokaler ved en i år ekstraordinært beskeden reception pga. covid-19 restriktioner.

Forinden havde landets skønlitterære forfattere i foråret kunnet indstille en kollega til prisen. Den endelige afgørelse blev foretaget af en trepersoners jury bestående af forfatterne Simon Fruelund, Kristina Stoltz og Kaspar Colling Nielsen.

Abildgaard er uddannet fra Forfatterskolen i 2004 og debuterede i 2006 med digtsamlingen Sætninger. Han har siden udgivet yderligere tre digtsamlinger, Kære venner i 2009, Din fjendes fest, som blev nomineret til Montanas Litteraturpris, udkom i 2013 og senest i 2016 kom langdigtet Ibis.

Juryen begrunder sin tildeling således:

Anders Abildgaard kan skrive, så vi hører englenes vingesus. Og han kan skrive, så den buldrende ild fra helvedes flammer bringer en til at kaste alt, hvad man har i hænderne for at nå i sikkerhed. Det er ikke så lidt lidelse, tortur, stinkende død og ondskab vi skal udsættes for i Abildgaards digtning, alligevel er det en fryd at læse, for Abildgaard skriver så overlegent godt! Ja, så stinkende godt, at man kan blive helt intimideret af det kolossale intellektuelle overskud. Et overskud parret med poetisk og stilistisk idiosynkrasi på den fede måde. Vi er fans! Og det er mange af dine øvrige kollegaer også, Anders! Du var simpelthen den flest havde peget på til at være årets modtager af Hædersprisen. Derfor var der ingen tvivl om, at det var dig, der skulle have prisen i år. Vi er stolte af at uddele den til dig, og vi håber på, at du vil bruge den godt, at du vil sætte dig til at skrive en hel masse klamme, ulidelige, lærde, sjove og smukke digte igen. Vi glæder os til at læse.